pelegrinis_epikairothta_metanasteutiko

Τα τελευταία χρόνια ο δημόσιος λόγος κυριαρχείται από οικονομικές αναλύσεις, ποσοστά και εκτιμήσεις για το μέλλον των τραπεζών. Πρόσφατα ανέκυψαν ανθρωπιστικά ζητήματα όπως οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές εξαιτίας των πολέμων κυρίως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Στο πλαίσιο των ροών αυτών εντάσσεται και η δική μας μετανάστευση, η φυγή στο εξωτερικό νέων μας που μορφώνονται στην Ελλάδα και αναχωρούν όλο και περισσότεροι για άλλες χώρες αναζητώντας εκεί εργασία σχετική προς το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους.

Η τάση αυτή της φυγής επιστημόνων έχει οριστεί ως «brain drain», διαρροή εγκεφάλων. Πρόκειται ορισμένως για τη μετανάστευση υψηλά εκπαιδευμένου προσωπικού από λιγότερο αναπτυγμένες προς αναπτυγμένες χώρες.

Το εν λόγω φαινόμενο πρωτοεμφανίστηκε το 1963 σε έκθεση στο Λονδίνο που αναφέρεται στη μετανάστευση των βρετανών επιστημόνων προς τις ΗΠΑ. Ως το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου παρατηρείται μετακίνηση προσώπων από φτωχότερες και λιγότερο μορφωμένες τάξεις. Κάθε άλλο παρά συχνά πρόκειται για μετακίνηση επιστημόνων. Το φαινόμενο έλαβε τις διαστάσεις που έχει σήμερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί σχεδόν την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε «έκρηξη» του φαινομένου «brain drain».

Σε σχετική έρευνα της Κάπα Research διαπιστώνεται ότι πάνω από επτά στους δέκα νέους του τόπου μας (73,6%) δηλώνουν πως θα έφευγαν από τη χώρα αν τους δινόταν η ευκαιρία. Εχει αρχίσει και διαμορφώνεται στην πατρίδα μας ένα νέο μεταναστευτικό κύμα αντίστοιχο προς εκείνο της δεκαετίας του ’60.

Χρέος μας είναι να αντιληφθούμε ότι είναι πια ανάγκη για το εθνικό μας μέλλον ώστε η πιο μορφωμένη μεταπολιτευτικά γενιά να επιστρέψει στη χώρα μας με εμπειρίες και γνώσεις από το εξωτερικό ώστε να συμβάλει στην ανακατασκευή του παραγωγικού μοντέλου της πατρίδας μας.

Μόνο με ένα συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορέσουν να γυρίσουν αυτοί οι άνθρωποι στον τόπο όπου μεγάλωσαν και να σταδιοδρομήσουν στη χώρα μας δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την ώθηση που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία ώστε η κοινωνία μας να κάνει το άλμα προς τα μπροστά..