Μη Επιστημονικό Έργο

Η συγγραφική δράση μου στον εκδοτικό χώρο ξεκινάει το 1977 με την μονογραφία μου για τον Δαμάσκιο, τον τελευταίο φιλόσοφο, πριν ο Ιουστιανιανός κλείσει την Ακαδημία του Πλάτωνος τον 6ο αιώνα μ.Χ. Ακολούθησαν μια σειρά βιβλίων μου, πάνω από 25, με περιεχόμενο θέματα από όλο σχεδόν το φάσμα της φιλοσοφίας και πτυχές του πολιτισμού γενικότερα. Το 2007 η πολιτεία με τίμησε για το συγγραφικό έργο μου με το Α’ Κρατικό Βραβείο.

Διατρέχοντας την 4η δεκαετία συγγραφικής δράσης, διάστημα κατά το οποίο περιπλανήθηκα σε όλους σχεδόν τους χώρους φιλοσοφίας, ένιωσα την ανάγκη να μιλήσω με μια διαφορετική από εκείνη του επιστημονικό λόγου γλώσσα –την γλώσσα της λογοτεχνίας. Καρπός της απόπειράς μου αυτής δυο βιβλία: μια συλλογή διηγημάτων, υπό τον τίτλο Δεύτερη Επιλογή, κι ένα μυθιστόρημα, Το είδωλο του κόσμου.

Λογοτεχνικά

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Το είδωλο του κόσμου – (1999)

Στις σελίδες του μυθιστορήματός μου αυτού ξεδιπλώνεται η ιστορία ενός μοναχού του 17ου αιώνα, του αδελφού Τομάζο, που ίσως το μόνο λάθος του ήταν ότι γεννήθηκε με μια τεραστίων δυνατοτήτων μνήμη και ότι διαπνεόταν από την ευγενή φιλοδοξία να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Τα χαρίσματά του αυτά ήταν η αιτία να καταδικαστεί ως αιρετικός από την Ιερά Εξέταση σε θάνατο. Ο αδελφός Τομάζο, όμως, κατάφερε, προσποιούμενος τον τρελό, να αποφύγει την εκτέλεση και να μετατραπεί η θανατική ποινή του σε ισόβια κάθειρξη. Πέρασε ολόκληρες δεκαετίες στις φυλακές σε απίστευτα άθλιες συνθήκες διαβίωσης, για να κατορθώσει, τελικά, παρά τις παγίδες και τις επιθέσεις των διωκτών του, να κερδίσει την ελευθερία του και να γίνει μέγας και τρανός –ένας ζωντανός θρύλος.

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Δεύτερη Επιλογή – (1998)

Ιστορίες απλών ανθρώπων, υπάρξεις τρυφερές, αβρές, κι όμως πολυπαθείς. Μέσα από την σειρά αυτή των διηγημάτων επιχειρώ να αποκαλυφθεί το σκληρό και ανάλγητο πρόσωπο μιας ζωής που θέλει να συνθλίψει τους ευαίσθητους και ως επί το πολύ καθόλου διεκδικητικούς και κτητικούς συνανθρώπους μας.