pelegrinis_anakoinwseis_erwtisi

Το Ευρωπαϊκό Σχολείο στο Ηράκλειο ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2005 προκειμένου να παρέχει εκπαίδευση σε μαθητές –τέκνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA). Η λειτουργία Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας (Σ.Ε.Π.) προκύπτει από τη δέσμευση της Ελλάδας βάσει της σύμβασης εγκατάστασης του ENISA. Το γεγονός ότι ένα μέρος του Οργανισμού μεταφέρθηκε στην Αθήνα έχει ως συνέπεια τη μείωση του αριθμού των μαθητών του Σ.Ε.Π. Με βάση τον πολύ μικρό αριθμό στο Αγγλόφωνο τμήμα των μαθητών κατηγορίας στην οποία υπάγονται τα (τέκνα των υπαλλήλων του Οργανισμού), καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να λειτουργεί ακόμη κι αν υπάρχει ένας μαθητής ανά τάξη. Η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Σχολείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του ENISA στο Ηράκλειο όπως σας προανέφερα

Το ΥΠΠΕΘ συνεχίζει να προσπαθεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η πιστοποίηση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου. Αφού ελήφθη υπόψη η έκθεση των Αξιολογητών / Ευρωπαίων Επιθεωρητών των Ευρωπαϊκών Σχολείων το Υπουργείο προχώρησε:

Α. Στον καθορισμό του προγράμματος σπουδών των τάξεων 6ης και 7ης του Δευτεροβάθμιου κύκλου και στη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Απολυτηρίου με την υπ΄αρ. 136208/Η2/17-9-2015 Υ.Α. η οποία εναρμόνισε την ελληνική νομοθεσία προς τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης του αποσπασμένου προσωπικού των Ευρωπαϊκών Σχολείων.

Β. Στην απόσπαση στο ΣΕΠ στις 27-8 -2015 τεσσάρων (4) εκπαιδευτικών Α/θμιας και έξι (6) εκπαιδευτικών Β/θμιας. Στις 18-9-2015 και στις 12-11-2015 δόθηκαν δεκαεπτά (17) πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας για τα αγγλόφωνα τμήματα του σχολείου ενώ τα υπόλοιπα κενά καλύπτονται από εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Ηρακλείου Κρήτης.

Γ. Για το κτηριακό, το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την με αριθμ. 338/11-06-2015 απόφαση της Συγκλήτου του διέθεσε τα πρώην κτήρια του Πανεπιστημίου στην οδό Κνωσού, η ανακαίνιση των οποίων είναι αρμοδιότητα του Δήμου Ηρακλείου και άλλων εθνικών φορέων αρμοδίων για τα σχολικά κτήρια. Εντός των επομένων ημερών πρόκειται να γίνει η τελευταία αυτοψία στο εν λόγω κτήριο που παραχωρήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το έργο είναι ύψους 300.000 ευρώ για τις εργασίες που προβλέπει η εκπονηθείσα τεχνική μελέτη. Ο Δήμος Ηρακλείου εξασφάλισε από την Περιφέρεια Κρήτης το ποσό των 120.000 ευρώ για τις εργασίες του παραπάνω κτηρίου.

Αναφορικά προς τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία ο αριθμός των χορηγηθεισών πιστώσεων για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών τόσο της γενικής εκπαίδευσης, όσο και της ειδικής αγωγής, είτε μέσω του τακτικού προϋπολογισμού, είτε από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του ΥΠΠΕΘ, είναι εξαιρετικά περιορισμένος λόγω της γενικότερης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και, ως εκ τούτου, οι πιστώσεις αυτές δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των υφιστάμενων λειτουργικών κενών της χώρας.

Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10.947 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Είναι σημαντικό ότι οι προσλήψεις φέτος είναι είκοσι τοις εκατό περισσότερες από πέρυσι.