Εκφράσεις, όπως «αναλαμβάνω την ευθύνη», mea culpa, «ζητώ συγνώμη» ή «οι ενοχές δεν με αφήνουν να ησυχάσω», είναι λόγια που τα λέει κανείς για να παραδεχθεί τα λάθη του είτε από προσωπική ευαισθησία είτε γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, και να απαλλαγεί από το βάρος των σφαλμάτων του. Αρκεί, όμως, προκειμένου να εξιλεωθούμε για τα λάθη μας, να τα αναγνωρίσομε είτε ζητώντας την συμπάθεια των άλλων είτε παραδίδοντας τον εαυτό μας βορά των τύψεών μας;
Όταν ο Οιδίπους κατάλαβε το λάθος του να σκοτώσει τον πατέρα του και να παντρευτεί την μάνα του, έβγαλε τα μάτια του. Η δικαιολογία ότι προέβη στο διπλό ανοσιούργημά του τελών εν αγνοία δεν του ήταν αρκετή.
Και ο Λακεδαιμόνιος ναύαρχος Ανταλκίδας, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του από τα Σούσα, όπου, έχοντας πάει το 367 π.Χ. να ζητήσει βοήθεια από τους Πέρσες στην προσπάθεια της Σπάρτης να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, αγνοήθηκε και αποπέμφθηκε από τον βασιλιά τους, φρόντισε να πεθάνει με την θέλησή του από ασιτία. Τα όσα οφέλη είχε προσφέρει προηγουμένως στην πατρίδα του σε πολεμικό και σε πολιτικό επίπεδο δεν του ήταν αρκετά για να ανεχθεί την αποτυχία του.
Τα λάθη μας, βέβαια, και οι συνέπειές των δεν εξαλείφονται με ό, τι και να κάνομε εμείς μετά. Ό, τι έγινε, έγινε, και δεν ξεγράφεται. Η πρωτοβουλία μας, ωστόσο, να τιμωρήσομε την αφεντιά μας για τα λάθη μας, μη περιοριζόμενοι στις δικαιολογίες που θα ήταν δυνατόν να επικαλεστούμε και στις τύψεις που πιθανόν να μας βασανίζουν, είναι η μόνη αποστομωτική απάντησή μας στο ευαίσθητο κομμάτι της ύπαρξής μας και στους επικριτές μας, η οποία μάλιστα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα αν συμβαίνει να είμαστε τόσο ισχυροί που θα μπορούσαμε να αποφύγομε την ποινή που επιβάλαμε στον εαυτό μας –όπως ο Οιδίπους και ο Ανταλκίδας, που είχαν την δύναμη να το κάνουν και δεν το έκαναν: ο μεν ως βασιλιάς των Θηβών, ο δε ως γιος του ολυμπιονίκη Λέοντα, ενός οιονεί ιερού προσώπου, και συγγενής του βασιλιά της Σπάρτης Αγησιλάου Β΄.